ziemniaki surowe 1 kg
ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 3 łyżki
1 jajko
sól
maka pszenna do podsypania
Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce, odcisnąć w ściereczce do naczynia, po chwili z naczynia zlać wodę pozostałą skrobię dodać do odciśnietych ziemniaków. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę, dodać jajko, mąkę i odrobinę soli. Zagnieść ciasto. W rekach formować kulki wielkości małych brzoskwinek, otaczać w mące i ułożyć na tacy. Zagotować wodę i wrzucać partiami. Gotować ok 15- 20 min.
Polać tłuszczem przysmażonym z cebulką.
Piękne ujęcie tych pyz...aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńPierwsze foto takie apetyczne ze normalnie bym łapami je jadła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie kluchy - te Twoje jeszcze parujące, aż proszą, żeby je zjeść :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają ,jutro będą takie jutro :)
OdpowiedzUsuń