1 szkl kaszy jaglanej
1 podwójna pierś z kurczaka
1 papryka
1 szkl przecieru pomidorowego
pół szlk wina bialego
1 cebula
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
szczypta bazylii
szczypta oregano
szczypta majeranku
szczypta chili w płakach
Kaszę jaglaną ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli, kiedy kasza wchłonie wodę, przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce.
Filety z piersi pokroić w podłóżne porcje (plastry) posypać solą i pieprzem.
W rondelku przysmażyć najpierw cebulę i czostek na łyżce tłuszczu, dodać pokrojoną paprykę, podsmazyć chwilę i wlać przecier pomidorowy, dodać również przyprawy i cukier. Odstawić na chwilę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i przyrumienić z obu stron filecilki po czym włożyć je do sosu, podlać winem i dusić ok 15 min.
Podawać z kaszą, Można jako dodatek położyć marynowane cebulki.
pychotka! uwielbiam takie obiadki :)
OdpowiedzUsuń