Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 stycznia 2014

Tarta ze szpinakiem i białą kiełbasą na puree ziemniaczanym


500 g puree ziemniaczano dyniowego 
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

400 g szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia
szczypta bazylii
pół papryczki chili
pół kostki sera

biała kiełbasa cienka 3 szt
50 g sera feta
oregano

Składniki na ciasto zagnieść i wykleić uprzednio nasmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przysmażyć, dodać szpinak i posiekaną papryczkę dusić aż do odparowania nadmiaru płynu. przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Kiedy lekko przestygnie dodać rozkruszony ser. Wymieszać
Spód tarty podpiec w temp 200 st ok 35 min. Wyjąć rozłożyć szpinak i ułożyć kiełbaskę na wierzchu. Posypać pokruszonym serem feta i oregano.
Zapiekać 30 min z termoobiegiem od góry. Podać z sosem czosnkowym.



1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...