500 g puree ziemniaczano dyniowego
1 szkl mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g szpinaku
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia
szczypta bazylii
pół papryczki chili
pół kostki sera
biała kiełbasa cienka 3 szt
50 g sera feta
oregano
Składniki na ciasto zagnieść i wykleić uprzednio nasmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przysmażyć, dodać szpinak i posiekaną papryczkę dusić aż do odparowania nadmiaru płynu. przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Kiedy lekko przestygnie dodać rozkruszony ser. Wymieszać
Spód tarty podpiec w temp 200 st ok 35 min. Wyjąć rozłożyć szpinak i ułożyć kiełbaskę na wierzchu. Posypać pokruszonym serem feta i oregano.
Zapiekać 30 min z termoobiegiem od góry. Podać z sosem czosnkowym.
prezentuje się i na pewno smakuje znakomicie ! :)
OdpowiedzUsuń