3 udka
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
szczypta suszonej papryczki chili
szczypta czosnku granulowanego
1 szkl kaszy jaglanej
2 szkl wody
1 pomidor
1 papryczka chili
sól
pieprz
natka pietruszki
natka selera
400 ml śmietany 18%
2 jajka
szczypta oregano
Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Przygotować marynatę i natrzeć nią udka, resztę marynaty wlać do brytwanki i odstawić na godzinę.
Kaszę ugotować w 2 szkl wody aż wchłonie cały płyn. Odstawić odkrytą by wystygła.
Pomidor przekroić, wyciąć 4 plasterki do dekoracji, resztę pokroić w kosteczkę i dodać do kaszy, dodać posiekaną drobno papryczkę, posiekaną natkę pietruszki i selera, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z jajkami dodać do kaszy i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wyrównać, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora i posypać oregano.
Piekarnik nagrzać do temp 200 st. Wstawić udka i kaszę jednocześnie i piec ok 50 min z termoobiegiem.
Do dania przygotowałam surówkę z kapusty pekińskiej, cebuli, papryki konserwowej, oliwek i cebulki konserwowej. Doprawiłam oliwą i przyprawą do sałatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.