filet i makaron omnomnom |
pesto z rukoli
łuskana dynia
sól
pieprz ziołowy
makaron farfale (omnomnom)
300 g szpinaku lub buraka naciowego (boćwiny)
pół cebulki
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy
2 łyżki śmietany 18%
Filet z kurczaka przekroić i rozklepać trochę lub jeśli jest mały rozklepać w całości.
Posypać solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i odstawić. Ziarna dyni uprażyć na suchej patelni, aż będą posdkakiwać.
W garnku rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić cebulę i czosnek, dodać rozmrożony szpinak, doprawić oliwą i octem winnym, zagotować. po ok 5 min szpinak zmiksować blenderem i dodać śmietanę. Ponownie zagotować.
Makaron omnomnom wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości.
Na patelni rozgrzać tłuszcz kłaść filety i smażyć na rumiany kolor, po przewróceniu na wierzch położyć na każdym po łyżce pesto posypać ziarnami dyni i smażyć aż przyrumieni się druga strona filetu.
Na tej samej patelni podgrzać makaron ze szpinakiem.
Sałatkę zrobiłam z ogórka, cebuli i papryki z odrobiną oliwy.
Opublikowany w
Smakowity ten filet.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne to danie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń