na ciasto;
2 szkl mąki
1 łyżka smalcu
2 jajka
1 łyżka śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu
nadzienie z buraczków
2 buraczki gotowane lub pieczone ok 500 g
200 ml mleka
3 łyżki maki
szczypta soli
3 łyżeczki cukru
pieprz
1 łyżka octu winnego
1 cebula
łyżka oleju do smażenia
1 cukinia (mała)
500 g frankfurterek (cienkie kiełbaski)
1 kulka mozzarelli
1 papryczka chili
oregano
(ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy)
Ciasto zagnieść, rozwałkować i wykleić formę do tarty.
Buraczki zetrzeć na tarce, cebulę posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać do buraczków, doprawić solą , pieprzem, cukrem i octem, dodać mleko i mąkę, po czym dokładnie wymieszać i nastawić na ogień by masa buraczkowa zgęstniała.
Ciasto podpiec , ok 15 min w temp 190 st. Na podpieczone ciasto włożyć buraczki, obieraczką do warzyw pokroić całą cukinię na cieniuteńkie plasterki, przykryć buraczki, na wierzchu ułożyć kiełbaski, i pokrojoną mozzarellę, posypać oregano i posiekaną papryczką chili (ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy do lepszej kolorystyki.)
Piec ok 30 min w temp 190 st.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPX20Sz7vTG-AJebPQtUd-alEAejWSPHKaB25aVKDsUrDLZiEbTUyn9DRVdEfpZ2sTFoKjXx9pDyb7TvBdTSrE8FIzI5ujVAxAcCG3eaAwY8agRUZpTuqEJ0z4nKymj-vWr7d1OhZtGzP1/s1600/tarta+z+buraczkami+i+frankfurterkamib3.jpg)
1 łyżka smalcu
2 jajka
1 łyżka śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu
nadzienie z buraczków
2 buraczki gotowane lub pieczone ok 500 g
200 ml mleka
3 łyżki maki
szczypta soli
3 łyżeczki cukru
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvZytGC6bPdi1iUwsmsLu_oLOD-LQed8fV_nrU5CSj00d9Hk5d1cDUnkxISn8JwbHbveL-cADjiOuA7JRSwQHucO-9wI3DB0HkU4czZ4COfAWos2zTzl4JhSddOVjCK2SdG31PLt8j_Msu/s1600/tarta+z+buraczkami+i+frankfurterkamib1.jpg)
1 łyżka octu winnego
1 cebula
łyżka oleju do smażenia
1 cukinia (mała)
500 g frankfurterek (cienkie kiełbaski)
1 kulka mozzarelli
1 papryczka chili
oregano
(ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy)
Ciasto zagnieść, rozwałkować i wykleić formę do tarty.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBo_jCK62vEHWSo1f71VsEclUhF2av0GfzIOrb0qrotXVOgV1zqTAp657L-BCgNidyvEDHHVkdKPj43XuNpon-udEyLFEwPnvwUzt3qs3__eOYdo3-YXTiqVG0vbSSf6kuazdIaEv4WWaU/s1600/tarta+z+buraczkami+i+frankfurterkamib2.jpg)
Ciasto podpiec , ok 15 min w temp 190 st. Na podpieczone ciasto włożyć buraczki, obieraczką do warzyw pokroić całą cukinię na cieniuteńkie plasterki, przykryć buraczki, na wierzchu ułożyć kiełbaski, i pokrojoną mozzarellę, posypać oregano i posiekaną papryczką chili (ja użyłam jeszcze pomarańczowej goudy do lepszej kolorystyki.)
Piec ok 30 min w temp 190 st.
Podoba mi się,zainteresowała mnie.
OdpowiedzUsuń