200 g łososia
sok z cytryny
4 jajka
4 łyżki śmietany
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka usiekanego szczypiorku
kilka listków oregano
sól
pieprz
otarta skórka z cytryny
50 g mozzarelli z bloku
szczypta oregano
pomidorki cocktailowe lub jeden mały pomidor
1 op ciasta francuskiego
szczypiorek
sałata
Łososia przeciąć na cienkie plastry, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić na ok godzinę.
Formę na tartę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim. Jajka roztrzepać ze śmietaną dodać natkę, koperek, sól, pieprz i świeże oregano. Wymieszać. Na ciasto wylać masę jajeczną ułożyć łososia , pomidorki lub plasterki zwykłego pomidora. Posypać startą na tarce mozzarellą i szczyptą oregano.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 30-35 min
Posypać szczypiorkiem, podawać z sałatą.
Wspaniała, muszę ją kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuń