Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 kwietnia 2014

Tort urodzinowy

biszkopt jasny
biszkopt ciemny
masa orzechowa
masa budyniowa
dżem jabłkowy 
dżem mirabelkowy
poncz z cytryną, cukrem i wódką
dekoracja z róż żelowanych





masa orzechowa:

1 szkl mielonych orzechów
pół szkl mleka
1 margaryna palma
1 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyzki wódki
2 łyżeczki kakao

Mleko zagotować, zalać zmielone orzechy i wystudzić. Palmę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodać orzechy , sok z cytryny wódkę i kakao .

masa budyniowa:

2 budynie waniliowe
2 szkl mleka
1.5 szkl cukru pudru
2 kostki margaryny palma
sok z połowy cytryny
aromat pomarańczowy
wódka ok 2-3 łyżki
kakao

Budynie ugotować na mleku bez cukru. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę po łyżce dodawać budyń az do wyczerpania. na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny, aromatem i wódką.
Jeśli potrzeba masę brązową , dodać kakao.

poncz:
3 szkl przegotowanej wody
50-70 ml wódki
cukier
sok i otarta skórka z cytryny

Wodę osłodzić dodać sok z cytryny i otartą skórkę oraz wódkę, mozna dodać odrobinę aromatu cytrynowego.






3 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...