ciasto:
2 szkl mąki
pół kostki margaryny
pół szkl cukru
pół szkl wiórek kokosowych
2 łyżki śmietany
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
3 szkl mleka
cukier
500 g czereśni
czereśnie do dekoracji
Czereśnie umyć i wydrylować.
Z podanych składników zagnieść ciasto , tortownicę o śr 22 cm wylepić i podciągnąć brzegi wysoko.
Podpiec w temp 180 st przez ok 15-17 min. Na podpieczony spód wysypać czereśnie. Ugotować budyń (posłodzić do smaku ok 4-5 łyżek cukru) Zalać budyniem czereśnie i wstawić ponownie do piekarnika na 20 min.
Przestudzić, wyjąć z tortownicy i udekorować czereśniami.
Opublikowany w
wygląda nieziemsko! zdecydowanie wolę ciasta z budyniem niż z kremem.
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi apetytu na czereśnie tym ciastem :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńMam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż
Oczywiście ze mozna dać sliwki . smacznego
Usuń