ciasto;
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
nadzienie
1 kg bobu
200 g kiełbasy
1/4 cebuli
1 łyżeczka tłuszczu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek niedźwiedzi
Bób ugotować, odcedzić, wystudzić, przekręcić przez maszynkę, kiełbasę i cebulę drobno pokroić w kosteczkę i przysmażyć dodając łyżeczkę tłuszczu. Całość dodać do bobu, przyprawić do smaku solą, pieprzem, i czosnkiem niedźwiedzim, wymieszać nadzienie.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, zalać wrzątkiem, na początku mieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto. Wałkować, wykrawać krążki i lepić pierożki. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z cebulką przyrumienioną na tłuszczu, mozna dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Posypać natką pietruszki i bazylią.
Opublikowany w
WOW! Uwielbiam bób, uwielbiam pierogi - to coś dla mnie !
OdpowiedzUsuńPysznie !