2-3 udka, zależnie od potrzeby porcji
2-3 ziemniaki
kawałek dyni (mniej więcej tyle samo co ziemniaków)
2 łyżki sosu sojowego
pół cebuli
pół czerwonej papryki
majeranek
szczypta suszonej papryki
pieprz
sól
oregano
Udka umyć, oczyścić, podsmażyć z obu stron na patelni (najlepiej głębokiej) dodać cebulę, podsmażyć razem, polać sosem sojowym, dodać majeranek, pieprz i szczyptę oregano. Podlać wodą lub rosołem ok 3/4 szkl. Dusić pod przykryciem ok 35-40 min. Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę takiej samej wielkości, niezbyt drobno. Dodać do udek ziemniaki i dynię oraz pokrojoną w paski paprykę, lekko przemieszać i dusić ( w razie potrzeby podlać rosołem lub wodą) Kiedy mięso i ziemniaki będą juz miękkie danie nałożyć na talerze, udekorować zieleniną, (u mnie świeży majeranek i polana oliwą sałata).
2-3 ziemniaki
kawałek dyni (mniej więcej tyle samo co ziemniaków)
2 łyżki sosu sojowego
pół cebuli
pół czerwonej papryki
majeranek
szczypta suszonej papryki
pieprz
sól
oregano
Udka umyć, oczyścić, podsmażyć z obu stron na patelni (najlepiej głębokiej) dodać cebulę, podsmażyć razem, polać sosem sojowym, dodać majeranek, pieprz i szczyptę oregano. Podlać wodą lub rosołem ok 3/4 szkl. Dusić pod przykryciem ok 35-40 min. Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę takiej samej wielkości, niezbyt drobno. Dodać do udek ziemniaki i dynię oraz pokrojoną w paski paprykę, lekko przemieszać i dusić ( w razie potrzeby podlać rosołem lub wodą) Kiedy mięso i ziemniaki będą juz miękkie danie nałożyć na talerze, udekorować zieleniną, (u mnie świeży majeranek i polana oliwą sałata).
mmmm
OdpowiedzUsuń