![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQawxJzNcepZ_jbzuXSEueWvv5xj5ePTfznK_lIYR-21xa5qikoufApP5DNfr-DyS081yuc68-VokMuu2Sb12D-J-sZrMFTwXmXztKO441Wijapw8J0GMfCvgMaQCVqCQbuWyYD4xBc_5s/s1600/Pierogi+z+kasz%C4%85+gryczan%C4%85+i+seremb2.jpg)
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyzka oleju
nadzienie:
1 szkl kaszy gryczanej
250 g sera białego
sól
pieprz
1 jajko
Kaszę ugotować w 2 szkl wody z dodatkiem soli. Odstawić na ok pół godziny pod przykryciem. Po wystudzeniu wymieszać z serem i jajkiem, sól i pieprz dodać do smaku.
Zagnieść ciasto; Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką a potem kiedy przestygnie zagnieść ciasto, podsypując odrobiną mąki.
Wałkować cienko, wykrawać krążki szklanką i lepić pierogi.
Ugotować w osolonej wodzie. Podawać z tłuszczem i skwarkami.
Opublikowany w
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-kkCrihLtMssb9wvCIEtSNDeCbYnOdk56yz90hbUW3rbrUzoGd-WURjCf3DW9f-L7uEgUckL4gG12xylRDQIiQeJVS6PLT0Jhix7u4GCtGZwntRrKmrUZ6cCI-0YX-DRUA1R096NHbNuS/s1600/tina-logo.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.