2 udka z kurczaka
1 czerwona papryka
1 cebula
1 papryczka pepperoni
1 szkl puree z pieczonej dyni
1 łyżka przyprawy CAFFE DE PARIS Skworcu
w składzie (skórka cytrynowa, natka pietruszki, koperek, cebula, szczypiorek, papryka grys, pieprz grys, czosnek granulowany)
sól
2 szkl rosołu
1 szkl ryżu
1 łyżka octu winnego
dodatkowo 0,5 szkl wody
3 łyżki oleju
Udka umyć , wyluzować (kostki pozostawić na rosół lub wywar) Mięso pokroić w kostkę, cebulę i paprykę pokroić również w kostkę, pepperoni drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojone mięso i przysmażyć przez ok 5 min, dodać cebulę, paprykę i pepperoni. Następnie dodać ryż i chwilę podsmażyć po czym podlać rosołem dodać ocet i przyprawę Caffe de Paris Prażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie rosół, dodać jeszcze trochę wody.. by risotto nie było zbyt suche. Pozostawić pod przykryciem na ok 10 min.
Dzięki Skworcu jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam w mojej kuchni najciekawiej jak potrafię
pychotka ;)
OdpowiedzUsuń