Przepisów na wykonanie tego pysznego mięsa jest wiele.
Krążąc ponad nimi wybrałam jeden i oto jest
1 kg schabu
0,5 szkl cukru
0,5 szkl soli kamiennej niejodowanej
papryka suszona
majeranek
kilka ziaren jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
1 łyżeczka kolendry
czosnek 6-8 ząbków (w zależności od potrzeby)
Schab umyć oczyścić z błonek i tłuszczu. Osuszyć. W naczyniu zasypać cukrem i dokladnie natrzeć tak by mięso bylo w powłoce cukrowej. W tym stanie pod przykryciem wstawić do lodówki na 24 h.
Następnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Natrzeć w ten sam sposób solą i odstawić na 36 h.
Po upływie tego czasu posiekać czosnek, dodać przyprawy i utłuc w moździerzu.
Schab natrzeć mieszanką przypraw, włożyć do pończochy (podkolanówki) zawiązać i zawiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu na 5-6 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.