Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

31 grudnia 2014

Schab podsuszany

Przepisów na wykonanie tego pysznego mięsa jest wiele. 
Krążąc ponad nimi wybrałam jeden i oto jest


1 kg schabu
0,5 szkl cukru
0,5 szkl soli kamiennej niejodowanej
papryka suszona 
majeranek
kilka ziaren jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
1 łyżeczka kolendry
czosnek 6-8 ząbków (w zależności od potrzeby)

Schab umyć oczyścić z błonek i tłuszczu. Osuszyć. W naczyniu zasypać cukrem i dokladnie natrzeć tak by mięso bylo w powłoce cukrowej. W tym stanie pod przykryciem wstawić do lodówki na 24 h.
Następnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Natrzeć w ten sam sposób solą i odstawić na 36 h.
Po upływie tego czasu posiekać czosnek, dodać przyprawy i utłuc w moździerzu.
Schab natrzeć mieszanką przypraw, włożyć do pończochy (podkolanówki)  zawiązać i zawiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu na 5-6 dni. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...