Udka , sery i kabanosy wędzone w dymie .
To wszystko na tacy podane z żurawinką.
Sery : przyprawy
solanka 80 g soli na 1 l wody.
moczenie 1 doba.
Udka
solanka , na 1 l wody 80 g soli. listek laurowy, ziele angielskie.
moczenia 2 doby.
Przed wędzeniem parzenie w temp 80 st przez ok 45 min.
Kabanosy. przepis
To wszystko na tacy podane z żurawinką.
Sery : przyprawy
solanka 80 g soli na 1 l wody.
moczenie 1 doba.
Udka
solanka , na 1 l wody 80 g soli. listek laurowy, ziele angielskie.
moczenia 2 doby.
Przed wędzeniem parzenie w temp 80 st przez ok 45 min.
Kabanosy. przepis
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńchciałabym zacząć przygodę z wędzeniem i chciałabym się dowiedzieć jak długo w lodówce takie wędliny i sery mogą być przechowywane? czy należy przechowywać je jakoś szczególnie? dziękuję za wspaniałego bloga którego niedawno poznałam ale na pewno długo tu zagoszczę. Klaudia z Siemianowic
OdpowiedzUsuńWitam .. Świeże wędliny mogą leżeć do 2 tyg ale nie zawijamy ich w folie , mogą być w papierze albo w otwartym pojemniku. Kiedy mamy pojemniki próżniowe to zalecam do 3 tyg wędliny i sery a nadmiar wędlin (bez serów) zawsze zamrażam, wędliny bez nastrzyku znoszą to bardzo dobrze i po rozmrożeniu są równie smaczne. Serów po prostu nie mroziłam, zjadamy je :)
Usuńbardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Muszę w końcu się zabrać za wędzenie a dzięki Pani przepisom wszystko stało się jasne i klarowne. Dziękuję
Usuń