Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 czerwca 2016

Wyroby własne z wędzarni

Udka , sery i kabanosy wędzone w dymie . 
To wszystko na tacy podane z żurawinką. 



Sery : przyprawy
solanka 80 g soli na 1 l wody.
moczenie 1 doba.

Udka
solanka , na 1 l wody 80 g soli. listek laurowy, ziele angielskie.
moczenia 2 doby.
Przed wędzeniem parzenie w temp 80 st przez ok 45 min.

Kabanosy. przepis







4 komentarze:

  1. chciałabym zacząć przygodę z wędzeniem i chciałabym się dowiedzieć jak długo w lodówce takie wędliny i sery mogą być przechowywane? czy należy przechowywać je jakoś szczególnie? dziękuję za wspaniałego bloga którego niedawno poznałam ale na pewno długo tu zagoszczę. Klaudia z Siemianowic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam .. Świeże wędliny mogą leżeć do 2 tyg ale nie zawijamy ich w folie , mogą być w papierze albo w otwartym pojemniku. Kiedy mamy pojemniki próżniowe to zalecam do 3 tyg wędliny i sery a nadmiar wędlin (bez serów) zawsze zamrażam, wędliny bez nastrzyku znoszą to bardzo dobrze i po rozmrożeniu są równie smaczne. Serów po prostu nie mroziłam, zjadamy je :)

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Muszę w końcu się zabrać za wędzenie a dzięki Pani przepisom wszystko stało się jasne i klarowne. Dziękuję

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...