500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 szkl mąki Warmińskiej Młynomag
sól
nadzienie
450 g mięsa mielonego
sól
pieprz
szczypta estragonu
szczypta lubczyku
1 łyżka bułki tartej (kiedy mięso jest zbyt luźne)
Mięso mieszamy z przyprawami.
Z mąki i ziemniaków z dodatkiem jajka zagniatamy ciasto jak na kopytka .
Dzielimy na kawałki wielkości renklody, rozklepujemy i nadziewamy mięsem, dokładnie zaklejamy i formujemy owalne knedle.
Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy polane masłem przysmażonym z cebulką.
Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych klusek i knedli.
Jak długo gotować?
OdpowiedzUsuń