3 udka ok 1,5 kg
2 marchewki
1 pietruszka
por ok 15 cm
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
oregano
pieprz ziołowy staropolski
majeranek
papryka słodka
niepełna szklanka kaszy manny
Mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z włoszczyzną, listkiem laurowym i zielem angielskim, gotujemy na wolnym ogniu jak rosół aż do miękkości. Wyjmujemy mięso i włoszczyznę, Mięso oddzielamy od kości, mielimy wszystko razem z włoszczyzną w maszynce do mięsa, dodajemy ok 2 szkl rosołu dodajemy przyprawy do smaku i kaszę manną , następnie blendujemy masę mięsną aż do uzyskania gładkiej konsystencji , w razie potrzeby dolewamy jeszcze rosołu. Masę wykładamy do foremek i pieczemy ok godzinę w temp 200 st.
Nie dolewałem nigdy rosołu do pasztetu :) Przy najbliższej okazji dodam i zobaczymy jak będzie smakował :)
OdpowiedzUsuńlubię kiedy pasztet jest smarowny, rosół co prawda rozrzedzi masę ale kasza manna potem wszystko zetnie i jest bardzo fajny , nie suchy. i nie tłusty gdybyśmy dodali tłuszcz dla wilgotności.
Usuń