20 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sli
1 szkl. ciepłej wody
3,5 szkl. mąki pszennej
nadzienie
400 g mielonego mięsa mieszanego
1 papryka czerwona
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 szt ogórka konserwowego
sól,
pieprz do smaku
hyzop
oregano
4 jajka
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka konserwowego. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawami i ziołami. Smażymy ok 20 min aż sos nam odparuje.
Mieszamy drożdże z cukrem, solą oraz 3 łyżkami mąki. Dodajemy 1/2 szkl. ciepłej wody mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. aż do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodajemy mąkę resztę wody oraz łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części . Wałkujemy, formujemy chaczapuri, nakładamy nadzienie , uklepujemy i wybijamy na każdy kawałek jedno jajko.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 15-20 min.
Możemy upiec chaczapuri z mięsem w środku, wtedy dzielimy ciasto na dwie części, wałkujemy i nakładamy nadzienie .. można zetrzeć trochę żółtego sera, zawijamy i sklejoną stroną odwracamy do dołu, Odstawiamy do podrośnięcia . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 min
oo w takiej wersji jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Pięknie wygląda to danie! Czegoś takiego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuń