Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 grudnia 2018

Bigos


4 kg kiszonej kapusty
1 kg łopatki lub trójkąt z żeberkami
300-400 g kiełbasy
listek laurowy
1 duża cebula
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka kminku
7-8 ziaren jałowca
kilka suszonych grzybków
kilka śliwek suszonych
sól
pieprz ziołowy
pieprz czarny
3 łyżki mąki
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego


Kapustę odciskamy od soku, zalewamy w garnku wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy całą wodę i zalewamy świeżą, ale juz w mniejszej ilości. Kiedy kapusta ponownie się zagotuje musimy spróbować czy nie jest jeszcze zbyt kwaśna. Można odcedzić jeszcze trochę ale to wszystko zależy od tego czy chcemy mieć kwaśniejszą czy nie.
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy  z cebulą i pieprzem ziołowym aż do zrumienienia. Dodajemy do kapusty i wkładamy kości a następnie przyprawy, grzybki, śliwki. Gotujemy długo aż do miękkości kapusty i mięsa. Wyjmujemy kości, odrywamy  mięso, rozdrabniamy i razem z pokrojoną kiełbasą możemy jeszcze podsmażyć. Kiełbasę też dodajemy do naszego bigosu.
Na koniec mąkę mieszamy z wodą i koncentratem, do konsystencji gęstej śmietanki i dodajemy do bigosu. Dosalamy i doprawiamy do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...