1 kg mięsa wieprzowego (szynka)
1 papryka
kawałek pora ok 15 cm
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
4-5 pieczarek
1 puszka pomidorów w przecierze
sól ziołowa RadixBis
2 łyżki soczewicy czerwonej RadixBis
pomidory suszone z ziołami Radix Bis
pieprz ziołowy
majeranek
hyzop
łyżeczka mięty pomarańczowej
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki do posypania
Mięso myjemy i kroimy w kostkę ok 2x2 cm. Na patelni podlewamy odrobinę tluszcz i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i od czasu do czasu mieszamy, w mędzyczasie kroimy resztę warzyw i pieczarki i dodajemy do naszego gulaszu. Przyprawiamy solą ziołową i ziołami. Smażymy tak ok 15 min, następnie dodajemy pomidory rozdrobnione z puszki i podlewamy wodą, ok 2 szkl. Dusimy pod przykryciem ok 1 godzinę i dodajemy czerwoną soczewicę. Teraz mieszamy od czasu do czasu aż soczewica zniknie nam z oczu a gulasz ładnie się zagęści. Można dodać jeszcze 2-3 łyżki śmietany dla ładniejszej konsystencji. (ja dodaję)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.