Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 lutego 2019

Mięso słoikowe z galaretką



2 kg wieprzowiny (łopatka)
30 g soli
majeranek
pieprz
kolendra
pieprz ziołowy
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka żelatyny

Mięso myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Kroimy w kostkę niezbyt drobno.
Solimy, dodajemy zioła opcjnalnie, zmiażdżony czosnek i żelatynę.  Mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki.
Nakładamy do słoików pozostawiając odrobinę miejsca ok 1 cm na wodę. Upychamy mięso ciasno, uzupełniamy wodą i zakręcamy mocno słoiki. Wstawiamy do szybkowaru i gotujemy godzinę. Po wyjęciu owijamy słoiki w ścierkę i koc by dłużej utrzymywały się w tej temperaturze. Po kilku godzinach zdejmujemy koc i studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia i stężenia galaretki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...