SKŁADNIKI
1 udko z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek korzenia selera
3 ząbki czosnku
2 suszone papryczki chilli
sól, pieprz
sos sojowy
3-4 plasterki imbiru (lub płaska łyżeczka imbiru mielonego)
3-5 łyżek sosu sojowego
ziele angielskie
liść laurowy
+ makaron (można użyć gotowego makaronu)
1 szkl mąki pszennej
1/3 szklanki wody
niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
DODATKI:
np.:
grillowany boczek
grillowane pieczarki
jajko gotowane
kiełki rzodkiewki
szczypiorek
glony (nori)
PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, wody i sody zagniatamy ciasto i odkładamy na kilka godzin do lodówki (np. na całą noc). Przygotowane tak ciasto wałkujemy na hojnie obsypanej mąką stolnicy na prostokąt. Kroimy ostrym długim nożem cienkie kluski. W razie potrzeby podsypujemy mąką - ważne, aby się nie posklejały. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Surowe udko oprószamy solą i pieprzem a następnie podsmażamy na patelni aż skórka będzie rumiana. Do garnka wkładamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę (opaloną), podsmażone udko i przyprawy (ziele, sól, liść). Gotujemy tak, jak standardowy rosół. Gdy się trochę pogotuje dodajemy papryczki chilli, imbir, posiekany czosnek oraz sos sojowy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna być wyrazista w smaku, lekko pikantna i orientalna. Gotową zupę można przecedzić przez sito (w celu uzyskania czystego wywaru bez warzyw) lub podawać z warzywami.
Ugotowany makaron układamy na środku talerza, zalewamy zupą a na brzegach układamy dodatki. Ugotowane na pół-miękko jest podstawą. Kolejnym obowiązkowym dodatkiem jest mięso z podsmażonego wcześniej udka. Ja podałam dodatkowo grillowane pieczarki - a następnego dnia grillowany na chrupko bekon i kiełki rzodkiewki. Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.