Kapuśniak z kiszonej kapusty na wędzonym żeberku


1 kg kiszonej kapusty
porcja rosołowa z indyka
kawałek wędzonych żeberek
marchewka
cebula
listek laurowy
ziele angielskie
pół łyżeczki kminku
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego


Kapustę płuczemy w letniej wodzie i odciskamy, (gdyby była bardzo kwaśna można zagotować i odcedzić pierwszą wodę) Zalewamy kapustę wodą, dodajemy umyte mięso i żeberka, Marchewkę kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce. Cebulę siekamy w kostkę, dodajemy przyprawy. Gotujemy aż kapusta i mięso będą miękkie. Wyjmujemy mięso, oddzielamy od kości i drobno kroimy a następnie dodajemy ponownie do kapuśniaku. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy.

Komentarze