1,5 kg karkówki
1,5 szkl wina czerwonego
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
150 g pieczarek
1 czerwona papryka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
oregano
200 ml śmietany
tłuszcz do smażenia (smalec)
łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej do zagęszczenia sosu.
Karkówkę myjemy i osuszamy, w głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, u mnie jest to smalec. Kładziemy karkówkę i osmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, marchewkę i pietruszkę. Podsmażamy warzywa i podlewamy obficie czerwonym winem, następnie dodajemy przyprawy i pokrojone na plasterki pieczarki, dusimy ok godzinę, w razie potrzeby dolewamy wodę obracamy karkówkę i dusimy kolejną godzinę. Po tym czasie można jeszcze raz obrócić mięso i dusimy jeszcze ok pół godziny. Mięso wyjmujemy a sos podprawiamy śmietaną rozmieszaną z mąką.
Pokrojone plastry mięsa podajemy z ziemniaczkami sosem i surówką sezonową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.