Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 sierpnia 2020

Karkówka duszona w winie z pieczarkami i warzywami

 1,5 kg karkówki

1,5 szkl wina czerwonego

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

150 g pieczarek

1 czerwona papryka

sól

pieprz

pieprz ziołowy

oregano

200 ml śmietany 

tłuszcz do smażenia (smalec)

łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej do zagęszczenia sosu.

Karkówkę myjemy i osuszamy, w głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, u mnie jest to smalec. Kładziemy karkówkę i osmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, marchewkę i pietruszkę. Podsmażamy warzywa i podlewamy obficie czerwonym winem, następnie dodajemy przyprawy i pokrojone na plasterki pieczarki, dusimy ok godzinę, w razie potrzeby dolewamy wodę obracamy karkówkę i dusimy kolejną godzinę. Po tym czasie można jeszcze raz obrócić mięso i dusimy jeszcze ok pół godziny. Mięso wyjmujemy a sos podprawiamy śmietaną rozmieszaną z mąką.  

Pokrojone plastry mięsa podajemy z ziemniaczkami sosem i surówką sezonową. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...