½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
½ szklanki cukru
200 g masła
2 ugotowane żółtka
1 łyżka śmietany
100 g orzechów włoskich
masa serowa
½ kg sera białego
4 łyżki masła
½ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
szczypta soli
sok z cytryny
zdobienie;
lukier lub pisaki i posypki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę produktów oprócz orzechów . mieszamy nożem, następnie wyrabiamy ciasto. formujemy kulkę i odcinamy ¼, odkładamy. Większą części zagniatamy z posiekanymi orzechami. Wkładamy do woreczków i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto orzechowe wałkujemy na kształt formy. Układamy w formie i wstawić do pieca rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 10 minut.
Ciepłe masło przekładamy do miski. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy. Gdy masło zbieleje, stopniowo dodajemy żółtka. Dodajemy ser przeciśnięty przez praskę lub ugnieciony widelcem. Miksujemy. Dodajemy sok z cytryny. Jeszcze raz mieszamy i na koniec łączymy z pianą z białek
Mniejszą część ciasta wałkujemy i wycinamy dekoracje. Masę serową przekładamy na podpieczony spód, dekorujemy ozdobami z ciasta. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 160 st. C. Kwiatuszki dekorujemy lukrem i pisakami posyplami wedle uznania
Inspiracją był Mazurek serowy Ewy Wachowicz
super ciasto dziękuje:)
OdpowiedzUsuń