Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

5 kwietnia 2021

Mazurek serowy


ciasto; 

2 szklanki mąki

½ łyżeczki  proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

½ szklanki cukru

200 g masła

2 ugotowane żółtka

1 łyżka śmietany

100 g orzechów włoskich

masa serowa

½ kg  sera białego

4 łyżki masła

½ szklanki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

3 jajka

szczypta soli

sok z cytryny

zdobienie;

lukier lub pisaki i posypki


Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę produktów oprócz orzechów . mieszamy nożem, następnie wyrabiamy ciasto. formujemy kulkę i odcinamy ¼, odkładamy. Większą części zagniatamy z posiekanymi orzechami. Wkładamy do woreczków i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie ciasto orzechowe wałkujemy na kształt formy. Układamy w formie i wstawić do pieca rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 10 minut.

Ciepłe masło przekładamy do miski. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ucieramy. Gdy masło zbieleje, stopniowo dodajemy żółtka. Dodajemy  ser przeciśnięty przez praskę lub ugnieciony widelcem. Miksujemy. Dodajemy sok z cytryny. Jeszcze raz mieszamy i na koniec łączymy z pianą z białek 

Mniejszą część ciasta wałkujemy i wycinamy dekoracje. Masę serową przekładamy na podpieczony spód, dekorujemy ozdobami z ciasta. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 160 st. C. Kwiatuszki dekorujemy lukrem i pisakami posyplami wedle uznania 

Inspiracją był Mazurek serowy Ewy Wachowicz


1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...