ednoporcjowa, szybka zupa w sam raz na ekspresowy obiad lub do "pudełka" w pracy. 1 porcja
SKŁADNIKI:
130g piersi z kurczaka
40g marchewki
30g cebuli
30g kiełków fasoli mung marynowanej
łyżka oleju
sól, pieprz, curry, pieprz cayenne
imbir, gałka muszkatołowa
30g Cooking Oat (np
Alpro)- wegański zamiennik śmietanki kremówki - lub zwykła kremówka
25g makaronu ryżowego
ok. szklanka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę i marchewkę kroimy, podsmażamy na oleju w rondelku. Dodajemy umyte, pokrojone w kostkę mięso z kurczaka i smażymy na wolnym ogniu aż się zarumieni. Dolewamy wodę i przyprawy, dusimy około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy zupa będzie gotowa dodajemy śmietankę lub zamiennik smietanki i marynowane kiełki fasoli Mung. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Autor; Eliza P.
Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń