1 op ciasta filo
500 g orzechów włoskich
pół szkl cukru
4 łyżki miodu
pół kostki masła
dodatkowo 2 łyżki miodu na polewę
Ciasto filo przecinamy na pasy 6 cm wzdłóż .
Każdy pasek smarujemy rozpuszczonym masłem i na jednym brzegu nakładamy łyżeczkę orzechowego nadzienia, składamy w trójkąt i zawijamy tworząc trójkątną paczuszkę.
Układamy w blaszce do pieczenia na papierze.
Wierzch ciasteczek smarujemy masłem i posypujemy resztką nadzienia.
Pieczemy ok 30 min w twmp 180 st.
miód mieszamy z 2 łyżkami wody by go nieco rozrzedzić.
Po wyjęciu polewamy upieczone trójkąty w blaszce i odstawiamy do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.