Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

31 lipca 2021

Ciasto filo z orzechami

 

1 op ciasta filo

500 g orzechów włoskich

pół szkl cukru

4 łyżki miodu

pół kostki masła

dodatkowo 2 łyżki miodu na polewę


Orzechy blendujemy z cukrem i miodem , tak by były tylko posiekane i wymieszane. 

Ciasto filo przecinamy na pasy 6 cm wzdłóż . 

Każdy pasek smarujemy rozpuszczonym masłem i na jednym brzegu nakładamy łyżeczkę orzechowego nadzienia, składamy w trójkąt i zawijamy tworząc trójkątną paczuszkę.  

Układamy w blaszce do pieczenia na papierze. 

Wierzch ciasteczek smarujemy masłem i posypujemy resztką nadzienia. 

Pieczemy ok 30 min w twmp 180 st.

miód mieszamy z 2 łyżkami wody by go nieco rozrzedzić. 

Po wyjęciu polewamy upieczone trójkąty w blaszce i odstawiamy do wystudzenia. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...