Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 listopada 2021

Chińskie danie



400 g mięsa wieprzowego (schab) 

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 marchewka

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

sól 

pieprz

sos sojowy

chili

przyprawa tajska

grzybki mun lub nasz polski uszak bzowy

natka pietruszki

100 g makaronu ryżowego

oliwa do smażenia



Grzyby mun należy uprzednio ugotować, uszak bzowy polecam przysmażyć z cebulką na maśle.

Warzywa i mięso kroimy w słupki.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy mięso i przysmażamy na dużym ogniu, dodajemy marchewkę i po 5 min resztę warzyw. Podlewamy niewielką ilością sosu sojowego, doprawiamy do smaku dalej smażymy na mniejszym ogniu mieszając. Dodajemy grzyby. Podlewamy wodą ok 100 ml , przykrywamy pokrywką i jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości. 

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. 

Dodajemy makaron do duszonego mięsa, mieszamy i rozkładamy do miseczek. 

Posypujemy natką pietruszki. 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...