400 g mięsa wieprzowego (schab)
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 marchewka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
sos sojowy
chili
przyprawa tajska
grzybki mun lub nasz polski uszak bzowy
natka pietruszki
100 g makaronu ryżowego
oliwa do smażenia
Grzyby mun należy uprzednio ugotować, uszak bzowy polecam przysmażyć z cebulką na maśle.
Warzywa i mięso kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy mięso i przysmażamy na dużym ogniu, dodajemy marchewkę i po 5 min resztę warzyw. Podlewamy niewielką ilością sosu sojowego, doprawiamy do smaku dalej smażymy na mniejszym ogniu mieszając. Dodajemy grzyby. Podlewamy wodą ok 100 ml , przykrywamy pokrywką i jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości.
Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Dodajemy makaron do duszonego mięsa, mieszamy i rozkładamy do miseczek.
Posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.