Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 listopada 2021

Lasagne

 


Makaron lasagne w płatach

sos bolognese

500 g mięsa mielonego

1cebula

3 ząbki czosnku

1 papryka

1 marchewka

1 puszka pomidorów krojonych 

tłuszcz do smażenia

pieprz

sól

zioła prowansalskie

szczypta chili

szczypta cynamonu

papryka słodka

W głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i rozgniatamy łyżką,  następnie dodajemy pomidory startą na tarce marchewkę oraz drobno pokrojoną paprykę,  doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy od czasu do czasu mieszając ok 1 godzinę. 

sos beszamelowy

2 szkl mleka

pół cebuli

2 łyżki masła

2 łyżki mąki 

sól

pieprz 

imbir mielony

gałka muszkatołowa

1 zółtko

dodatko : ser żółty do posypania,  może być w typie mozzarella 

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekaną drobno cebulę, kiedy będzie szklista dodajemy mąkę i mieszamy energicznie , następnie dodajemy partiami mleko.  Doprowadzamy do wrzenia,  w razie potrzeby mozna dodać mąki lub mleka. Sos powinien mieć konststencję budyniu. Pod koniec dodajemy zółtko i szybko mieszamy . Doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową , solą i pieprzem.  


W formie wykładamy papier,  smarujemy dno oliwą i wykładamy pierwszą warstwę płatów makaronowych. Na to sos beszamelowy, płaty makaronu, połowę sosu bolońskiego ,  płaty makaronu, sos beszamelowy, płaty makaronu , sos beszamelowy , płaty makaronu sos boloński, płaty makaronu resztę sosu beszamelowego. Posypujemy grubo serem mozzarella lub inny.  Zapiekamy ok 1 godzinę. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...