Makaron lasagne w płatach
sos bolognese
500 g mięsa mielonego
1cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka
1 marchewka
1 puszka pomidorów krojonychtłuszcz do smażenia
pieprz
sól
zioła prowansalskie
szczypta chili
szczypta cynamonu
papryka słodka
W głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone i rozgniatamy łyżką, następnie dodajemy pomidory startą na tarce marchewkę oraz drobno pokrojoną paprykę, doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy od czasu do czasu mieszając ok 1 godzinę.
sos beszamelowy
2 szkl mleka
pół cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól
pieprz
imbir mielony
gałka muszkatołowa
1 zółtko
dodatko : ser żółty do posypania, może być w typie mozzarella
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy posiekaną drobno cebulę, kiedy będzie szklista dodajemy mąkę i mieszamy energicznie , następnie dodajemy partiami mleko. Doprowadzamy do wrzenia, w razie potrzeby mozna dodać mąki lub mleka. Sos powinien mieć konststencję budyniu. Pod koniec dodajemy zółtko i szybko mieszamy . Doprawiamy imbirem, gałką muszkatołową , solą i pieprzem.
W formie wykładamy papier, smarujemy dno oliwą i wykładamy pierwszą warstwę płatów makaronowych. Na to sos beszamelowy, płaty makaronu, połowę sosu bolońskiego , płaty makaronu, sos beszamelowy, płaty makaronu , sos beszamelowy , płaty makaronu sos boloński, płaty makaronu resztę sosu beszamelowego. Posypujemy grubo serem mozzarella lub inny. Zapiekamy ok 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.