Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 listopada 2021

Ozorki w sosie chrzanowym


 3 ozorki ok 700 g

marchewka

cebula

liść laurowy

ziele angielskie

kawałek selera

nać selera

3 łyżki chrzanu

300 ml śmietany 18%

1 łyżka mąki

sól

pieprz 

majeranek

łyżka masła


Ozorki myjemy i gotujemy z dodatkiem włoszczyzny do miękkości dodajemy listek laurowy, ziele angielskie trochę soli. Z wywaru wyjmujemy marchewkę i kroimy w słupki. Resztę wywaru odcedzamy.

Ugotowane ozorki wyjmujemy i studzimy. Obieramy ze skórki i kroimy w plastry. 

W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy ozorki . Smażymy je kilka minut, dodajemy marchewkę z wywaru i podlewamy wywarem ok 200 ml. Śmietanę mieszamy z mąką i chrzanem, dodajemy do ozorków i mieszamy. doprawiamy do smaku i przykrywamy jeszcze na kilka minut pokrywką. 

Podajemy z kaszą i ogóreczkami kiszonymi 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...