Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

25 grudnia 2021

Schab ze śliwką, pieczony w kapuście i ananasach


 1 kg schabu

garść suszonych śliwek

sól

pieprz

oregano

suszone pomidory

pieprz ziołowy

ok 800 g kiszonej kapusty

1 puszka ananasa

ziele angielskie

listek laurowy

zioła prowansalskie


Dzień wcześniej przygotowujemy schab. Umyty i osuszony układamy na desce, robimy w nim otwór i napychamy do otworu śliwki suszone wcześniej umoczone w soli i pieprzu. 

Solimy i posypujemy przyprawami, po czym zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki. 

W naczyniu żaroodpornym lub garnku rzymskim układamy połowę kapusty i pokrojonego w kostkę ananasa.  Schab obsmażamy ze wszystkich stron na smalcu. przekładamy do naczynia i układamy pośrodku na kapuście. przykrywamy resztą kapusty, ananasem i posupujemy przyprawami. polewamy tłuszczem z patelni na której smażył się schab i sokiem z puszki po ananasach. Przykrywamy i pieczemy ok 1.5 godziny.  Przed wyjęciem na 10 min zdejmujemy pokrywę. 

Do obiadu pięknie i smacznie zaprezentują się ziemniaczki upieczone w mące.  

Ziemniaki jednakowej wielkości (małe)  myjemy, i obtaczamy w mące wymieszanej z solą. Pieczemy ułożone na blaszce ok godzinę.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...