1 szkl ryżu
450 g mięsa mielonegosól
pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Ryż gotujemy w 2 szkl wody aż do wchłonięcia całego płynu i odstawiamy na ok 30 min .
Przestudzony ryż mieszamy z mięsem i przyprawami, dodajemy również koncentrat.Mieszamy masę dokładnie.
Naczynie zaroodporne smarujemy olejem na dnie. układamy pierwszy liść i nakładamy 3-4 łyżki nadzienia, przekładamy tak warstwamy kilka liści i na koniec zostawiamy największy którym okrywamy całość .
Podlewamy dookoła wodą , skrapiamy olejem i pieczemy pod przykryciem ok godzinę. Można na koniec zdjęć pokrywę i zapiec górę gołąbka.
Podajemy gołąbka z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.