Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

6 kwietnia 2022

Gołąbek zapiekany

 kilka dużych liści z kapusty kiszonej lub białej

1 szkl ryżu

450 g mięsa mielonego

sól

pieprz

2 łyżki koncentratu pomidorowego


Ryż gotujemy w 2 szkl wody aż do wchłonięcia całego płynu i odstawiamy na ok 30 min .  

Przestudzony ryż mieszamy z mięsem i przyprawami, dodajemy również koncentrat. 

Mieszamy masę dokładnie. 

Naczynie zaroodporne smarujemy olejem na dnie. układamy pierwszy liść i nakładamy 3-4 łyżki nadzienia, przekładamy tak warstwamy kilka liści i na koniec zostawiamy największy którym okrywamy całość . 

Podlewamy dookoła wodą , skrapiamy olejem i pieczemy pod przykryciem ok godzinę. Można na koniec zdjęć pokrywę i zapiec górę gołąbka. 

Podajemy gołąbka z sosem pomidorowym. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...