Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 czerwca 2022

Moskoliki

 

500 g ziemniaków ugotowanych

100 ml maślanki lub śmietanki 12%

sól 

1 szkl maki 


Ziemniaki tłuczemy dokładnie i studzimy, dodajemy maślankę i mąkę, mieszamy i zagniatamy ciasto. 

Formujemy jeden wałek i kroimy na równe placuszki, lekko opruszamy mąką i smażymy na tłuszczu. 

Podajemy z sosami. 

2 komentarze:

  1. prawdziwe moskole piecze sie na blasze bez tłuszczu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To juz kwestia dyskusyjna jedni pieką inni smażą , podobnie jak z proziakami. Ale nie robiąc antyreklamy Jednej z Zakopiańskich karczm ... w te wakacje poprosiłam o moskole i dostałam cos co nawet nie umywa sie do tych moich "z nizin" pseudo moskoli. Dwa wcześniej smażone i odgrzane w mikrofali placki odwilgłe i mokre z twardym masłem czosnkowym jak skała :P

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...