500 g ziemniaków ugotowanych
100 ml maślanki lub śmietanki 12%
sól
1 szkl maki
Ziemniaki tłuczemy dokładnie i studzimy, dodajemy maślankę i mąkę, mieszamy i zagniatamy ciasto.
Formujemy jeden wałek i kroimy na równe placuszki, lekko opruszamy mąką i smażymy na tłuszczu.
Podajemy z sosami.
prawdziwe moskole piecze sie na blasze bez tłuszczu
OdpowiedzUsuńTo juz kwestia dyskusyjna jedni pieką inni smażą , podobnie jak z proziakami. Ale nie robiąc antyreklamy Jednej z Zakopiańskich karczm ... w te wakacje poprosiłam o moskole i dostałam cos co nawet nie umywa sie do tych moich "z nizin" pseudo moskoli. Dwa wcześniej smażone i odgrzane w mikrofali placki odwilgłe i mokre z twardym masłem czosnkowym jak skała :P
Usuń