4 jaja
400g cukinii
2,5 szklanki mąki
0.5 kostki margaryny (palma)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100 g daktyli
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
do posypania ziarna dyni i słonecznika
Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odcisnąć na sicie.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kakao i kawę.
Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą .
na koniec dodać roztopioną margarynę, cukinię i pokrojone daktyle. Ciasto wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Wyrównać. Posypać ziarnami.
Ciasto piec w temp 180°C 40-50 minut , sprawdzić patyczkiem.
Czy cukinia strata i odciśniętą z soku to 400 g?
OdpowiedzUsuńCzy cukinia strata i odciśniętą z soku to ma być 400 g?
OdpowiedzUsuńTyle ma jej być przed odciśnięciem.
Usuń