Moje blogi

Strony

3 sierpnia 2022

Pasztet z cukinii pieczony w słoikach



ok 1,7 kg cukinii⁠ (po obraniu i wydrążeniu)

4 jajka⁠

1 duża marchewka

2 cebule

5 ząbków czosnku

3-4 łyżki oliwy

3/4 szklanki bułki tartej

0.5 szklanki płatków owsianych

2 łyżki soli

1 łyżeczka majeranku

1 łyżka suszonych pomidorów

pieprz 

pieprz ziołowy

szczypta chili

pół łyżeczki mielonego imbiru



Obieramy cukinię, i wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce, na grubych oczkach

Razem ścieramy marchewkę i drobno siekamy cebulę, zasypujemy solą i odstawiamy na ok 15 min.

Odciskamy warzywa na sicie lub rękami, wkładamy do miski, dodajemy resztę składników, przyprawy do smaku.

Nakładamy do słoików. Wstawiamy do brytfanki w 1/3 wypełnionej wodą. 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170 st przez 1 godzinę. 

Natychmiast po wyjęciu zakręcamy słoiki i odstawiamy do wystygnięcia. 

Słoiki zamkną się po kilkunastu minutach . 

Studzimy pasztet i przechowujemy w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.