Moje blogi

Strony

15 sierpnia 2022

Tarta malinowa



 ciasto

1 szkl, mąki pszennej, 

0,5 szkl mąki krupczatki

2 żółtka

0,5 szkl cukru 

125 g masła (ewent, margaryna)


nadzienie 

250 g twarogu z kostki

0,5 szkl mleka

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 białka 

0,5 szkl cukru 

cukier waniliowy

maliny 


Ciasto zagniatamy wylepiamy nim formę do tarty . Ciasto podpiekamy ok 14-15 min. temp 180 st

W tym czasie składniki masy serowej wkładamy do kubka blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej masy.  

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, (gdyby podrosło przyciskamy lekko dnem jakiegoś naczynia)  Rozrzucamy na dnie trochę malin i oblewamy masą serową. Wkładamy do piekarnika na 25 min.  

Ciasto po przestudzeniu dekorujemy malinami i listkami melisy lub mięty . 





2 komentarze:

  1. Uroczo wygląda i z Twojego opisu nie jest to zbyt trudny wypiek. Dzięki za przepis.Gratuluję świetnych zdjęć.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.