1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
600 g kapusty kiszonej odciśniętej
3 łyżki konfitury z jarzębiny
sól
pieprz
kminek
ziele angielskie
listek laurowy
papryka słodka
papryka ostra
pół szkl, wina czerwonego
Golonki myjemy i wkładamy do garnka, dolewamy wody tyle by zakryła golonki. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, przypieczoną cebulę jak do rosołu, listek laurowy i ziele angielskie.
Gotujemy golonki do miękkości ok 1.5 godziny.
Kapustę wkładamy do garnka rzymskiego, dodajemy konfiturę z jarzębiny. Układamy golonki.
Posypujemy przyprawami i solą, dodajemy wino i trochę wywaru z golonek oraz pokrojone marchewki i pietruszkę z wywaru. Posypujemy przyprawami i pod przykryciem wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 godziny.
Obok możemy wstawić naczynie z ziemniakami do obiadu .
Ziemniaczki obieramy , kroimy w ćwiartki, posypujemy przyprawami, skrapiamy olejem i podlewamy niewielką ilością wody. i pieczemy pod folią aluminiową, pod koniec folię zdejmujemy.
Oj tak, uwielbiam golonko, więc jadłabym.
OdpowiedzUsuń