250 g mielonego mięsa z piersi indyka
pół małej cebuli
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
słodka papryka
pieprz ziołowy
250 g boczniaka
pół cebuli
pół marchewki
2 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki mąki do zagęszczenia
sól
pieprz
szczypta estragonu
szczypta ostrej papryki
płatki suszonego pomidora
Mięso mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulką i odrobiną tartej bułki. Formujemy małe kulki i obtaczamy w tartej bułce.
Boczniaka siekamy drobno podsmażamy razem z posiekaną cebulą, startą na tarce marchewką i czosnkiem. Należy odparować cały płyn. Podlewamy szklanką wody i czekamy aż się zagotuje. Tymczasem na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i lekko obsmażamy kulki mięsne, po czym natychmiast wkładamy je do duszonych grzybów i pod przykryciem dusimy ok 15 min. Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną wody. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.