3,4 szkl mąki krupczatki
0,5 szkl cukru
1 jajko
1 żółtko
0,5 kostki margaryny palmy lub 125 g masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie:
1 kilogram kwaśnych jabłek
0.5 szkl cukru.
1 łyżeczka cynamonu
0,5 szkl bułki tartej
1 białko
Jabłka obieramy i kroimy na nierówne kawałki , odstawiamy.
Składniki na ciasto mieszamy i wygniatamy ciasto. Tortownicę o śr ok 22-23 cm wykładamy papierem, a jeśli jest teflonowa to nie trzeba niczym wykładać. Połowę ciasta rozkładamy na dnie i podpiekamy ok 14 min w temp 180 st. W tym czasie do jabłek dodajemy rozbełtane białko posypujemy cukrem, bułką tartą i cynamonem i mieszamy ręcznie lub łyżką.
Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka i skubiemy uprzednio rozwałkowane ciasto na nierówne kawałeczki, układamy na wierzchu.
Wstawiamy do piekarnika . Pieczemy ok 35 min . Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Super smakuje z bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.