Moje blogi

Strony

7 września 2022

Szarlotka w kruchym cieście


ciasto:

1,5 szkl mąki pszennej

3,4 szkl mąki krupczatki

0,5 szkl cukru

1 jajko

1 żółtko

0,5 kostki margaryny palmy lub 125 g masła

pół łyżeczki proszku do pieczenia


nadzienie:

1 kilogram kwaśnych jabłek

0.5 szkl cukru. 

1 łyżeczka cynamonu

0,5 szkl bułki tartej

1 białko


Jabłka obieramy i kroimy na nierówne kawałki , odstawiamy.

Składniki na ciasto mieszamy i wygniatamy ciasto. Tortownicę o śr ok 22-23 cm wykładamy papierem, a jeśli jest teflonowa to nie trzeba niczym wykładać. Połowę ciasta rozkładamy na dnie i podpiekamy ok 14 min w temp 180 st.  W tym czasie do jabłek dodajemy rozbełtane białko posypujemy cukrem, bułką tartą i cynamonem i mieszamy ręcznie lub łyżką.  

Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane jabłka i skubiemy uprzednio rozwałkowane ciasto na nierówne kawałeczki, układamy na wierzchu. 

Wstawiamy do piekarnika . Pieczemy ok 35 min . Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. 

Super smakuje z bitą śmietaną. 





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.