Moje blogi

Strony

8 listopada 2022

Puszysty biszkopt z jabłkami


 4 duże jabłka 

6 jajek

1 szkl cukru

1 szkl  mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

cynamon


Jabłka obieramy i kroimy cienko na plasterki (można na szatkownicy)

Dużą blaszkę wykładamy papierem i rozkładamy równomiernie jabłka.

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i żółtka i na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  

Jabłka posypujemy obficie cynamonem i przykrywamy wszystko ciastem biszkoptowym. 

Pieczemy w temp 160 st przez ok 30 min. 

Po upieczeniu lekko posypujemy cukrem pudrem i wykładamy ciasto na deseczkę przykrytą ściereczką,  zdejmujemy ostrożnie papier i natychmiast zwijamy ciasto w rulon.

Cukier puder można pominąć jeżeli ciasto będzie polane czekoladą czy inną polewą. 






1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.