Moje blogi

Strony

27 grudnia 2022

Sernik pistacjowy



 1 kg twarogu (z wiaderka)

1 puszka mleka skondensowanego

6 jajek

2 budynie pistacjowe (winiary)


herbatniki na spód lub kruche ciasto +100 g pistacji solonych

Ja użyłam kruche ciasto;

1 jajko

0.5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki krupczatki

3 łyżki cukru


Ciasto zagniatamy i wykładamy na dnie formy do pieczenia (może być duza tortownica o śr ok 30 cm lub brytfanka o wym ok 21x35)



Twaróg, żółtka , mleko skondesowane i budyń miksujemy na jednolitą masę, Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy serowej. 

Na dnie formy układamy herbatniki lub podpiekamy ciasto w temp 180 st przez 14 min, 

Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową.

Na dnie piekarnika ustawiamy miskę z wodą. 

Piekarnik włączamy na temp 170 st . pieczemy sernik 30 min. 

Temperaturę obniżamy do 140 i pieczemy jeszcze 40 min. 

Po tym czasie sernik wyjmujemy i studzimy w formie. 


Na koniec dekorujemy posiekanymi pistacjami 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.