Moje blogi

Strony

27 grudnia 2022

Miodownik tradycyjny


Ciasto:

3 szklanki mąki

4 żółtka

1 czubata łyżeczka sody

4-5 łyżek miodu

0,5 szklanki cukru

10 dkg margaryny (masła)


Rozpuszczamy miód, margarynę (masło) i cukier. Po wystudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części i wałkujemy trzy blaty ok 30x35 cm pieczemy każdy blat 15-20 minut w 180°C.

Przed przełożeniem przecinamy wszystkie na pół by powstało 6 warstw

Masa:

2 szklanki mleka

0,5 szkl  kaszy manny*

1 kostka margaryny

1 szkl cukru

1 cukier waniliowy

alkohol 

sok z cytryny


Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kaszę manną i energicznie mieszać by nie powstały grudki. Kaszę manną gotujemy kilka minut , po czym zestawić z ognia i od czasu do czasu mieszać, przykryć folią by przylegała do ugotowanej kaszy, wtedy nie powstanie skórka. Kiedy kasza wystygnie należy utrzeć margarynę i dodawać po jednej łyżce kaszę aż do wyczerpania doprawić do smaku sokiem z cytryny i dodać odrobinę wódki. Taką masą przekładamy ciasto. Polewamy polewą czekoladową. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.