3 szklanki mąki
4 żółtka
1 czubata łyżeczka sody
4-5 łyżek miodu
0,5 szklanki cukru
10 dkg margaryny (masła)
Rozpuszczamy miód, margarynę (masło) i cukier. Po wystudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na trzy części i wałkujemy trzy blaty ok 30x35 cm pieczemy każdy blat 15-20 minut w 180°C.
Przed przełożeniem przecinamy wszystkie na pół by powstało 6 warstw
Masa:
2 szklanki mleka
0,5 szkl kaszy manny*
1 kostka margaryny
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
alkohol
sok z cytryny
Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, dodać kaszę manną i energicznie mieszać by nie powstały grudki. Kaszę manną gotujemy kilka minut , po czym zestawić z ognia i od czasu do czasu mieszać, przykryć folią by przylegała do ugotowanej kaszy, wtedy nie powstanie skórka. Kiedy kasza wystygnie należy utrzeć margarynę i dodawać po jednej łyżce kaszę aż do wyczerpania doprawić do smaku sokiem z cytryny i dodać odrobinę wódki. Taką masą przekładamy ciasto. Polewamy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.