1 kg twarogu (z wiaderka)
1 puszka mleka skondensowanego
6 jajek
2 budynie pistacjowe (winiary)
herbatniki na spód lub kruche ciasto +100 g pistacji solonych
Ja użyłam kruche ciasto;
1 jajko
0.5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki krupczatki
3 łyżki cukru
Ciasto zagniatamy i wykładamy na dnie formy do pieczenia (może być duza tortownica o śr ok 30 cm lub brytfanka o wym ok 21x35)
Twaróg, żółtka , mleko skondesowane i budyń miksujemy na jednolitą masę, Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy serowej.
Na dnie formy układamy herbatniki lub podpiekamy ciasto w temp 180 st przez 14 min,
Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową.
Na dnie piekarnika ustawiamy miskę z wodą.
Piekarnik włączamy na temp 170 st . pieczemy sernik 30 min.
Temperaturę obniżamy do 140 i pieczemy jeszcze 40 min.
Po tym czasie sernik wyjmujemy i studzimy w formie.
Na koniec dekorujemy posiekanymi pistacjami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.