ciasto pierogowe;
500 g mąki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
350 ml wrzątku
nadzienie;
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g boczku wędzonego
100 g kiełbasy
sól
pieprz
zioła do smaku
mleko do podlewania ok 1 szkl
Ciasto zagniatamy tradycyjnie; Do mąki dadajemy olej i sól, zalewamy wrzątkiem i mieszamy przy pomocy łyżki, kiedy przestygnie zagniatamy i odstawiamy przykryte ściereczką.
Ziemniaki ścieramy na tarce lub przy pomocy robota jak na placki ziemniaczane, przekładamy do gęstego sita do osączenia. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i boczek, smażymy kilka minut i dodajemy osączone ziemniaki, masa będzie coraz bardziej kleista więc podlewamy po odrobinie mleka tak by nie przywierała do patelni, mieszamy często i kiedy znów przywiera, podlewamy mlekiem ponownie, zmniejszamy ogień i jeszcze pod przykryciem dusimy masę ok 10 -15 min.
Pierogi lepimy tradycyjnie , maczając łyżeczkę w oleju ponieważ masa jest dość kleista.
Dotujemy w osolonym wrzątku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.