Moje blogi

Strony

24 września 2023

Pierogi z ziemniakami tartymi

 

ciasto pierogowe;

500 g mąki 

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

350 ml wrzątku


nadzienie;

1 kg ziemniaków

1 cebula

2 ząbki czosnku

100 g boczku wędzonego

100 g kiełbasy

sól 

pieprz

zioła do smaku

mleko do podlewania ok 1 szkl


Ciasto zagniatamy tradycyjnie; Do mąki dadajemy olej i sól, zalewamy wrzątkiem i mieszamy przy pomocy łyżki, kiedy przestygnie zagniatamy i odstawiamy przykryte ściereczką.

Ziemniaki ścieramy na tarce lub przy pomocy robota jak na placki ziemniaczane, przekładamy do gęstego sita do osączenia. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i boczek, smażymy kilka minut i dodajemy osączone ziemniaki, masa będzie coraz bardziej kleista więc podlewamy po odrobinie mleka tak by nie przywierała do patelni, mieszamy często i kiedy znów przywiera, podlewamy mlekiem ponownie, zmniejszamy ogień i jeszcze pod przykryciem dusimy masę ok 10 -15 min. 

Pierogi lepimy tradycyjnie , maczając łyżeczkę w oleju ponieważ masa jest dość kleista. 

Dotujemy w osolonym wrzątku



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.