Moje blogi

Strony

24 września 2023

Ciasto dyniowo-pomarańczowe


 kruchy spód na blaszkę o wym  20x30


1 - 1/4 szkl mąki pszennej

3/4 szkl mąki krupczatki

200 g margaryny palma

0,5 szkl cukru

szczypta proszku do pieczenia

4 żółtka 


masa dyniowa

1,5 kg dyni hokkaido

300 g skórki pomarańczowej w syropie

4 białka

cukier waniliowy

pół szkl cukru

aromat waniliowy 

sok z połowy cytryny

4 łyżki mąki kukurydzianej


Dynię kroimy w paski , spryskujemy oliwą i pieczemy ok 30 min do miękkości. 

Studzimy. Po wystudzeniu mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, dodajemy skórkę pomarańczową, mąkę, aromat i sok cytrynowy. Mieszamy. 

Ciasto zagniatamy i rozkładamy w blaszce, podpiekamy ok 20 min.

W tym czasie ubijamy białka dodając w kilku porcjach cukier i kiedy masa juz przypomina bezę dodajemy masę dyniową i mąkę kukurydzianą dobrze mieszając przy pomocy miksera,

Masę wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy przez godzinę w temp 175 st 

Ciasto studzimy w formie , po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną czekoladą. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.