Moje blogi

Strony

11 marca 2024

Sernikowy torcik a'la tiramisu

 


200 g masła

200 g cukru

cukier waniliowy

1 kg twarogu ( z wiaderka) 

4 jajka

200 ml mleka

2 budynie waniliowe

sok z połowy cytryny


2 opakowania biszkoptów

kubek kawy czarnej

tabliczka czekolady

bita śmietana do dekoracji


Masło i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy twaróg, jajka i podgrzewamy ciągle mieszając. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy razem z sokiem z cytryny. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy ok 3 min. Gorącą masą przekładamy ciasto.

Przygotowaną formę (tortownicę) wykładamy papierem i układamy biszkopty, skrapiamy obficie kawą  . Przekładamy je masą serową warstwami (biszkopty za każdym razem skrapiamy kawą), na górze powinna być masa serowa. Ciepłe ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą i odkładamy do wystudzenia a potem schłodzenia w lodówce. Po schłoddzeniu dekorujemy bitą śmietaną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.