0.5 szkl mąki graham
1 szkl mąki pszennej0.5 kostki margaryny Kasia
2 żółtka
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
do środka
1 burak ćwikłowy, ugotowany lub upieczony
2 duże garście szpinaku
3 ząbli czosnku
pół cebuli
olej do smażenia
sól , pieprz do smaku
masa twarogowa
pół kostki twarogu
2 białka
kilka plasterków szynki lub polędwicy sopockiej , zółty ser (edamski do posypania)
Ciasto zagniatamy i wylepiamy formę do tarty, tradycyjną lub silikonową.
Szpinak chwilke podsmażamy z cebulą i czosnkiem z dodatkiem soli i pieprzu
twaróg rozcieramy widelcem z białkami
buraka kroimy na plastry.
Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st. Na podpieczonym spodzie układamy burak, nastepnie podduszony szpinak, łyżką rozkładamy twarożek z białkiem, następnie szynka lub polędwica, i żółty ser.. dowolne przyprawy. oregano, bazylia, szczypta suszonych pomidorów.
Pieczemy ok 25- 30 min do ladnego podpieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.