260 g mąki pszennej (typ 650)
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
325 ml ciepłej wody
100 g ziaren (u mnie 70 g słonecznika, 20g pestek z dyni, 10g siemienia lnianego)
saszetka drożdży instant (suchych)
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę pszenną i pszenną pełnoziarnistą, sól, cukier drożdże i ziarenka wymieszać w naczyniu, a następnie dolać ciepłą wodę i ponownie dokładnie wymieszać (jeśli zamiast cukru używamy miodu to należy go rozpuścić w ciepłej wodzie). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (góra + dół) i wstawić chleb na 10 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut.
Gotowy chlebek wystudzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.