Chleb pszenny drożdżowy - bez wyrabiania


 

  

 

SKŁADNIKI:

260 g mąki pszennej (typ 650)

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)

325 ml  ciepłej wody

100 g ziaren (u mnie 70 g słonecznika, 20g pestek z dyni, 10g siemienia lnianego)

saszetka drożdży instant (suchych) 

płaska łyżeczka soli

płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu


 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną i pszenną pełnoziarnistą, sól, cukier drożdże i ziarenka wymieszać w naczyniu, a następnie dolać ciepłą wodę i ponownie dokładnie wymieszać (jeśli zamiast cukru używamy miodu to należy go rozpuścić w ciepłej wodzie). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.  

Wyrośnięte ciasto delikatnie przełożyć do foremki - do wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką keksówki (ja używam papieru do pieczenia) i ponownie przykryć ściereczką na czas rozgrzewania piekarnika.

 Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (góra + dół) i wstawić chleb na 10 minut. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. 

 Gotowy chlebek wystudzić na kratce. 

 



 

 

 

 

 

 




Komentarze